Bilmeniz Gereken 5 Yazılım Dili Nedir?
Bir programlama dili bilmek, veri bilimi ve yazılım mühendisliği gibi birçok yüksek teknoloji işi için büyük bir öneme sahiptir. İnsanların teknoloji içeren yeni bir kariyer düşünürken sıklıkla sordukları ilk soru “Hangi programlama dilini/dillerini öğrenmeliyim?” olmaktadır. Yazılım geliştirme alanında bir kariyer hedefliyorsanız ve bir programlama işi arıyorsanız, o zaman rekabette kalabilmek için mutlaka farklı programlama dillerini öğrenmeye ve bu programlara dair yeteneklerinizi geliştirmeye odaklanmalısınız.
Hangi programlama dilini öğreneceğine karar vermek, yazılım dünyasına giriş yaparken en temel aynı zamanda en önemli adımlardan biridir. Bunun nedeni, yazılım dilini öğrenme ve becerileri geliştirme süreci aylar hatta yıllar boyu devam edebilir. Bu nedenle programlama dili seçerken göz önünde bulundurulması gereken ilk husus bu dilin sektörde çok fazla kullanılıp kullanılmadığına dair ya da sektörde ne kadar talep gördüğüne dair değerlendirmelerdir.
Bir programlama dili ne kadar popülerse, öğrenmek için seçilen dilde başarılı bir şekilde uzmanlaşmak için ihtiyaç duyulan kaynakları ve destek ağını bulma imkanı daha fazla olacaktır. Bununla birlikte öğrenilmesi istenilen dilin, mevcut sorulara yanıt alabileceği güçlü bir kitleye sahip olması da diğer önemli faktörlerden biridir. Gelin yazılım dünyasına hızlı ama emin adımlarla bir giriş yaparken mutlaka öğrenmeniz gereken 5 yazılım dilini birlikte inceleyelim.
JAVA
1991 yılında akıllı TV’ler için geliştirilen Oracle Java dünyadaki en popüler programlama dilidir. Günümüzde mobil sektörünün devlerinden birisi olan Java, çok yaygın bir kullanım yelpazesine sahiptir ve yıllarca popülaritesini korumuştur. Geniş uygulama yelpazesi, esnekliği ve web sayfalarına duyarlı öğeler ekleme yeteneği sayesinde uzun yıllardır varlığını sürdürmektedir.
Python
Son dönemlerde oldukça popüler bir yere sahip olan Python, kolay öğrenilen bir dil olup uygulama yelpazesinin geniş olmasıyla beraber tercih edilen programlama dillerinde üst sıralarda yer almaktadır. Python, en basit tanımıyla nesne tabanlı programlama yapmayı sağlayan programlama dilidir. Python’un en çok kullanıldığı alanlardan bazıları ise; web geliştime, veri analizi, oyun geliştirme, yapay zeka ve makine öğrenimi ve robotik uygulamalarıdır.
PHP
1995 yılında geliştirilen ve ilk geliştirildiği dönemlerde kişisel web sitelerine giren ziyaretçilerin sayısını tespit etmekte kullanılan PHP kısa süre içerisinde benimsenerek pek çok kişi tarafından ilgi görmüştür. Günümüzde PHP oldukça yaygın olarak kullanılan web tabanlı, açık kaynak kodlu programlama dilidir. Özellikle web uygulamaları geliştirmek ve dinamik web sayfalarının oluşturulmasında kullanılmaktadır. PHP kullanımı ile yapılabilecek web uygulamaları arasında;
forum, sınav sayfaları, içerik yönetim sistemleri gibi web tabanlı veritabanı uygulamaları,e-posta uygulamaları, e-ticaret siteleri ve kullanıcı etkileşimli web sib siteleri örnek olarak verilebilir.
JavaScript
JavaScript, web geliştiricilerinin web sayfaları, uygulamalar, sunucular ve hatta oyunlar geliştirirken daha dinamik etkileşimler oluşturmak için sıklıkla kullandıkları
bir programlama dilidir.JavaScript’in basit bir yapıya sahip olması öğrenilmesini ve uygulanmasını kolaylaştırır ve diğer bazı dillerden daha hızlı çalışır. Sınırlı teknik beceri ve JavaScript bilgisine sahip yeni başlayanlara yardımcı olacak çok sayıda kaynak ve forum mevcuttur.
C
1972 yılında UNİX işletim sistemini yaratmak için geliştirilen ve bugün kullanımda olan en eski programlama dillerinden biri olan C programlama dili, son derece popüler, basit ve esnek olan genel amaçlı bir programlama dilidir. Çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılan makineden bağımsız, yapılandırılmış bir dil olan C dilinin kullanımı oldukça fazladır. Orta seviye bir dil olarak kabul edilen C programlama dili ile driver ve işletim sistemi dahil olmak üzere birçok program yazabilmek mümkündür.