Web geliştirme, kullanıcıların kendi web tarayıcıları üzerinden erişebileceği web sitelerini içeren kavramdır. Bu kavram iki ana başlığa ayrılır. Bunlar Front-End ve Back-End’dir. Ayrı olarak farklı bir beceriyi gerektirir. O halde bu alanlarda sahip olmanız gereken temel özelliklere birlikte göz atalım:
From-End Alanı
HTML ( Hypertext Markup Language ): Web tarayıcılarına içerikleri nasıl sunacakları hakkında talimatlar vererek web sayfalarının yapısını tanımlamaktır. İnternetin temel taşıyıcısı olarak düşünülebilir ve web geliştirme sürecinde temel işaretleme dillerden biridir.
CSS (Cascading Style Sheets): Web sayfalarının tasarımını ayarlamak için kullanılan bir dildir. HTML ve diğer farklı işaretleme dilleri ile kullanılarak yazı tipi boyutu, web sitesi renkleri ve düzeni gibi görünümünü kapsayan konular için tercih edilir.
JavaScript: Web sayfalarında daha fazla etkileşim elde edebilmek için kullanılan programlama dilleri arasında yer alır. Temel JavaScript konseptleri, DOM manipülasyonu, olaylar ve AJAX gibi konulara hakim olmak önemlidir.
Version Control (Sürüm Kontrolü): Git ve diğer sürüm kontrol sistemlerini anlamak ve kodunuzu yönetmek önemlidir.
Temel Tasarım Becerileri: Tasarım temellerini anlamak için bu becerilere sahip olmak önemlidir.
Responsive Tasarım: Web sitelerinin farklı ekran boyutlarına uygun bir şekilde görüntülenmesi için tasarım ve teknik bilgi gereklidir.
Front-End Frameworks: Popüler front-end framework’lerden birini (örn. React, Angular, Vue.js) öğrenmek, uygulamalarınızı daha verimli ve modüler hale getirmenize yardımcı olabilir.
Back-End Alanı
Sunucu Programlama Dilleri: Node.js, Python, Ruby, PHP, Java, C# gibi popüler dillerden bir kaçını öğrenmek gerekir.
Veri Tabanı: SQL becerileri ve çekme işlemlerini anlamak için önemlidir.
Sunucu Yönetimi: Sunucu yönetimi ve uygulamaları canlı bir şekilde taşımak için temel beceriler gereklidir.
Web Frameworks: Sunucu tarafında geliştirme yapmak için uygun web framework’lerini (örn. Express, Django, Ruby on Rails) öğrenmek ve güvenli uygulamalar geliştirmenize yardımcıdır.
Asenkron Programlama: İşlem verimliliği ve performansı artırmak için asenkron programlamını anlamak gerekmektedir.