YAZILIM UZMANLIĞI
Yazılım uzmanı oluşturduğu algoritmalara istinaden tasarladığı kod yapıları ile ortaya çıkardığı modüllerin birleşiminden oluşan projeyi başından sonuna tamamlayan kişidir.
Yazılım Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?
Görev olarak aldığı projede tüm olasılıkları hesaplayarak doğru veriyi kayıt altına alarak üstünde işlemleri gerçekleştirerek anlamlı hale getirir. Bunun için projenin analizini doğru yapmalıdır. Yazmadan önce okumayı iyi bir şekilde gerçekleştirmelidir. Her veri kendi özelliğinde değerli olduğu için özelliğini kaybetmeden onu veritabanına aktarabiliyor olmalıdır.
Veriyi dışardan alma esnnasında güvenliğini göz önünde bulundurmak yazılım uzmanının sorumluluğundadır. Uygulamacı olmaktan ziyade geliştirici olmalıdır. Var olan yapıya bağlı kalmadan çıkabilecek extra durumlarda kendi yapısını geliştirebilmelidir. Özgür yazılımcı kodları yönetebilen yazılımcıdır. Bağımlı yazılımcı olan yapının onu sınırlandırmasıyla karşı karşıya kalır.
Yazılım Uzmanı Kimdir?
Yazılım uzmanı oluşturduğu algoritmalara istinaden tasarladığı kod yapıları ile ortaya çıkardığı modüllerin birleşiminden oluşan projeyi başından sonuna tamamlayan kişidir.
Proje Geliştirme Esnasında Nelere Dikkat Edilmeli
1- Proje iyi analiz edilmeli. (Analiz)
2- Projenin çalışma akışının dışına çıkılmasını engellenmeli. Buna karşı tüm olasılıklar göz önünde tutulmalı. (Algoritma)
3- Proje içinde yazılan kodların tasarımlarının tutarlı yapılması. Proje devrinde diğer yazılımcı içeriği anlayabilmeli. (Sürdürülebilirlik)
4- Katman mimarisi kullanılarak projenin kontrol altında tutulması ve daha sonra parça görev dağılımı yapılması sağlanabilir olması. (Çok Katmanlı Mimari)
5- Kod yazarken kendini tekrarlayan kodlardan kaçınılmalı. Aksi takdirde bir noktadan sonra projede hakimiyet kaybı oluşur. (DRY)
6- Temiz yazım önceliği üst düzeyde alt yapıda tutulmalı. Kullanım esnasında üstünde yapılacak değişiklik veya olası hatada proje ufak düzeltmeler ile çalışması devam edebilmeli.
7- Geliştirilen her modül bir sonraki geliştirmede yapılacak yükseltmelere hazır olacak şekilde hazırlanmalı.
En Çok Kullanılan Diller
- C#
- C
- PHP
- C#
- C++
- Kotlin
- Java
- GO
- Scala
- Dart
- Swift
- Ruby